“Nitelikli işgücünü çekecek tedbirleri almaya özen gösteriyoruz”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile oluşturulan Uluslararası Çalışma Danışma Komitesi'nin ilk toplantısı Işıkhan başkanlığında gerçekleştirildi.

Işıkhan, Bakanlıkta gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, Konseyin uluslararası çalışma politikalarının Türkiye'de daha etkin ve kapsayıcı şekilde uygulanması amacıyla toplandığını söyledi.

Küresel ekonomi ve işgücü piyasalarının hızlı bir değişim ve dönüşüm süreci içinde olduğunu vurgulayan Işıkhan, küreselleşme, dijitalleşme, savaş, çatışmalar, iklim değişikliği ve demografik hareketler gibi çeşitli konuların göç rotalarını değiştirip çeşitlendirdiğini, küresel insan hareketliliğini artırdığını, dolayısıyla işgücü piyasalarını derinden etkilemektedir. Etkilendiğini vurguladı.

Nitelikli iş gücüne olan ihtiyacın tarih boyunca her zaman var olduğunu belirten Işıkhan, şöyle devam etti:

“Küreselleşme süreciyle birlikte uluslararası vasıflı işgücüne olan talep daha da artmış ve bu alandaki rekabetin yanı sıra işgücünün uluslararası hareketliliği de ivme kazanmıştır. Bu bağlamda yüksek vasıflı işgücüne yöneldiği görülmektedir. bilgi ve teknoloji yoğun sektörlerde, düşük vasıflı iş gücü ise bazı sektörlerde kritik öneme sahiptir.” Hatta yabancı çalışanlar, aktif çalışma çağındaki nüfus oranının giderek azaldığı, bağımlı nüfus oranının ise arttığı ve ülkelerin yüksek oranda çekmek için birlikte çalıştığı Avrupa ülkeleri için adeta bir can simidi haline gelmeye başladı. nitelikli yabancı işgücü. Rekabetçi hale geldi.”

Türkiye'yi nitelikli işgücü açısından cazibe merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Işıkhan, şöyle konuştu: “Uluslararası işgücü politikalarımızın temelinin öncelikle vatandaşlarımıza istihdam olanağı sağlamak olduğunu özellikle vurgulamak isterim. Kendi işgücümüzün temin ettiği durumlarda Yeterli değil, uluslararası işgücünün tamamlayıcı etkisinden faydalanıyoruz” dedi.

“Nitelikli işgücünü çekecek tedbirleri almaya özen gösteriyoruz”

Işıkhan, yabancılar meselesinin akılcı ve sağduyuyla ele alınmasının Türkiye'nin çıkarları açısından önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Uluslararası işgücü politikasının tanımlanması ve uygulanması süreci ekonomik, sosyal, kültürel ve politik olmak üzere çok boyutlu bir yapıyı kapsamaktadır. Bu anlayışla ilgili kurum ve kuruluşlarımızla eşgüdüm ve iş birliği içerisinde birlikte çalışıyoruz.

“Çalışmalarımızı yürütürken dış politika hassasiyetlerimizi ve Köyümüzün güvenlik hususlarını dikkate alarak ekonomimize katma değer yaratmaya, ticaret ve turizm gelirlerimizi artırmaya ve nitelikli işgücünü çekmeye yönelik tedbirler almaya özen gösteriyoruz.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Başkanlığı temsilcileri katıldı Bütçe.

Toplantıda, uluslararası işgücü hareketliliği ve Türkiye'deki uluslararası işgücüne ilişkin konular ele alınırken, güncellenen çalışma izni değerlendirme kriterlerine ilişkin hususlar da değerlendirildi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Firmanızın link ve tanıtımını ekletmek için Skype adresimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.