İstanbul'da 1 Mayıs'ta yaşanan olaylarla ilgili gözaltına alınan 25 kişinin serbest bırakılması kararı

İstanbul 44. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 25'i tutuklu 30 sanık, avukatları ve çok sayıda seyirci katıldı.

Tutuklu sanık Agit Yanar, olaya ilişkin görüntülerdeki kişinin kendisi olmadığını iddia ederek öğrenci olduğunu ve yarı zamanlı inşaat işçisi olarak çalıştığını söyledi.

Sendikaların isteği üzerine arandıktan sonra Saraçhane bölgesine girdiğini ve kendisiyle birlikte tutuklanan sanıkların serbest bırakıldığını iddia eden Yanar, şunları söyledi: “Gözaltına alındığım için KYK yurdundan ve işimden atıldım. Tahliyemi talep ediyorum. ” dedi.

Gözaltına alınan sanıklardan Ayşe Beliz İnce, polisleri bayraklarla ve tekmelerle geçmeye çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Polis içeri girdi. Meydana ulaşamadık. Bu sefer olmasa bile meydana ulaşacağız. videodaki kişi benim.” dedi.

Tutuksuz sanık Bekir Aslan, söz konusu alana CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in çağrısı üzerine ve Özel'in huzurunda gittiğini belirterek, polise zarar vermek amacıyla orada olmadığını savundu.

Dağılmaları konusunda uyarılmadıklarını belirten Aslan, şöyle konuştu: “Taksim yasağından haberim vardı ama belirttiğim gibi çağrıya icabet ettim. Eylemimi üzerime plastik mermi atılmasının ardından gerçekleştirdim. Polis memurları tarafından dövüldüğüme dair ihbarı kabul etmiyorum. Şikayetçilere veya kamu malına zarar vermedim.'' diye konuştu. ” dedi.

Geçici kararını açıklayan mahkeme, yurt dışı yasağı kapsamında tutuklu bulunan 25 sanığın, delillerin tahrif edilmesi ihtimalinin bulunmadığı gerekçesiyle tahliyesine karar verdi.

Duruşmaya verilen ara sırasında halkın bir kısmının salonda sanıkların fotoğraflarını çekip sosyal medyada paylaştığını belirten mahkeme, fotoğrafları çeken kişilerin kimliklerinin belirlenmesine ve sanıklar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. onlara.

Duruşma ertelendi.

Ekran görüntüsü 2024-07-17 222319

SUÇLAMADAN

İstanbul Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, DİSK, KESK, DEM Partisi, TMMOB, TDB, SOL Partisi ve CHP İstanbul İl Örgütü gibi çeşitli parti, konfederasyon, sendika, STK, kenar grup ve oluşumların, 1 Mayıs Çalışma ve Dayanışma Günü'nde sosyal medyada yer aldı. Fatih Saraçhane Parkı'nda yasa dışı yürüyüş çağrılarının yapıldığı iddia edildi.

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nün, Fatih Kaymakamlığı'nın aldığı yasaklama kararına istinaden belirlenen yer ve çevresinde kilitleme ve arama noktaları kurarak gerekli tedbirleri aldığının belirtildiği iddianamede, grupların sahneyi birlikte ve bireysel olarak.

İddianamede, DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile güvenlik tedbirlerinden sorumlu il emniyet müdür yardımcısı arasında sabah 08.30'da yapılan görüşmede eylemin hukuka aykırı olduğu, Taksim Meydanı'ndaki toplu eyleme izin verilmediği, eylemin yasa dışı olduğu belirtildi. Bu konuda yasaklama kararı vardı ve Taksim Meydanı'na yürüyüşe izin verilmedi. Protestonun yapılmayacağı ve protestoyu sonlandırıp dağılmaları gerektiği konusunda kendilerine bilgi verildiği bildirildi.

İlerleyen saatlerde katılımcı sayısının 20 bine ulaştığı bölgede tekrar dağılma uyarısı yapıldığı belirtilen iddianamede, saat 11.35'te saldırgan grupların polislere taş ve bayraklarla saldırmaya başladığı belirtildi. .

İddianamede, gruptan bayrak taşıyan ve bazıları maskeli 150 kişinin taş, su damacana, bayrak direkleri, el ve tekmelerle polis kalkanlarına vurmaya başladığı, ayrıca boşluktaki polislerin cesetleri ve kafaları yer aldığı bilgisi yer alıyor. .

Saldırgan grubun eylemlerine devam ettiği belirtilen iddianamede, “35 vücut kalkanı, 77 servis kalkanı, 1 taşınabilir telsiz, 22 kask, 23 gaz maskesi ve 1 ZET tüfeğine iterek, ateş ederek ve vurarak zarar verdikleri belirlendi.” Bazı bölgelerde polise yönelik benzer eylem ve saldırıların da gerçekleştirildiği belirtildi. 12.44’e kadar aralıklı olarak devam ettiklerini belirtelim.

İddianamede, şüphelilerin düşünce, eylem ve devlet birliği ile hareket ettiği belirtiliyor: “Şüpheliler, ihbarda bulunan polis memurlarına taş, kaldırım taşı gibi sert cisimler atarak, pankart, damacana, tekme, yumruk ve itmelerle vurarak yaraladılar. kaza mahalli çok kalabalıktı ve kavga çok büyüktü.” “Hangi şüphelinin, hangi müştekiyi yaraladığının tespit edilmesinin mümkün olmadığı vurgulandı.

30 şüphelinin, “Görevinin ifasına engel olmak amacıyla direnme”, “toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa aykırılık”, “kasten yaralama” ve “kasten yaralama” suçlarından 3'er yıl 9 aydan 17 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep ediyor. Kamu malına zarar verilmesi”. (AA)Bu içerik Metin Yamaner tarafından yayınlanmıştır.

Metin Kıratlı Anayasa Mahkemesi üyesi oldu!Metin Kıratlı Anayasa Mahkemesi üyesi oldu!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Firmanızın link ve tanıtımını ekletmek için Skype adresimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.