Macaristan’ın İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlamasından bu yana ilk kez bir deklarasyon imzalamasının ardından AB liderleri oybirliğiyle Gazze’de “sürdürülebilir bir ateşkese olanak sağlayacak acil bir insani duraklama” çağrısında bulundu.
Avrupa Birliği liderleri, Gazze konusunda hazırlanan ortak açıklamayı kabul ederek Brüksel’deki Orta Doğu zirvesi oturumunda beş aydır devam eden derin anlaşmazlığa son verdi.
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı ortak tavır almakta zorlanan AB liderleri, yaptıkları ortak açıklamada “benzeri görülmemiş sivil kayıpları ve kritik insani durumdan dehşete düştüklerini” ifade etti. Açıklamada, “AB Konseyi, sürdürülebilir bir ateşkese, tüm mahkumların koşulsuz serbest bırakılmasına ve insani yardım sağlanmasına olanak sağlayacak acil bir ‘insani duraklama’ çağrısında bulunuyor.” ifadesine yer verildi. İfadesi kullanıldı.
Açıklamada, “AB Konseyi, Gazze’deki felaket niteliğindeki insani durumdan ve bu durumun başta çocuklar olmak üzere siviller üzerindeki orantısız etkisinden ve yaklaşan kıtlık riskinden derin kaygı duymaktadır.” ifadesine yer verildi. Söylendi.
Açıklamada, Gazze’ye tam, hızlı, güvenli ve engelsiz insani erişimin, sivil halka büyük ölçekli hayat kurtarıcı yardım ve temel hizmetler sağlanması açısından hayati önem taşıdığı vurgulanıyor. değerlendirme gerçekleştirildi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen zirve sonrasında yaptığı açıklamada, “Mesajın birliğinin bu gece çok güçlü bir şekilde hissedildiğini düşünüyorum” dedi. Leyen, “İsrail’in 7 Ekim’in bir daha yaşanmamasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yapma hakkına sahip olduğunu kabul ediyor (…) ancak aynı zamanda sivillerin hayatlarını korumak için mümkün olan her şeyi yapma görevi de var” dedi. dedi.
Komisyon Başkanı Leyen, İsrail yanlısı bir tutum benimsediği ve çok sayıda Filistinli kurban karşısında sessiz kaldığı için eleştirildi.
Konuşmasında önemli bir değişiklik yaparak İsrail’in daha fazla insani yardıma izin vermesi çağrısında bulunan Leyen, Gazze Şeridi’nde günde minimum 500 tırlık yardım eşiğine izin verilmediğini söyledi.
Liderler arasındaki anlaşmaya aracılık eden Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, “güçlü ve birleşik açıklamaya” övgüde bulundu.
Belçika, İrlanda ve İspanya gibi üye ülkeler Ekim ayı sonlarında ateşkes çağrısında bulunurken, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan daha önce böyle bir talebi bloğun İsrail’in meşru müdafaa hakkına verdiği desteği zayıflatacağı korkusuyla engellemişti.
Şubat ayında Macaristan dışındaki tüm AB dışişleri bakanları kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nde kalıcı ateşkes çağrısını onayladı ancak Budapeşte veto yetkisini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çarşamba günü yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’ne sunulacak karar taslağında “rehinelerin serbest bırakılmasına bağlı olarak derhal ateşkes” için baskı yapacağını duyurdu.
Bu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya sert bir uyarı ve BM’nin ateşkes kararlarını üç kez oylayan ABD’nin tutumunda önemli bir değişiklik olarak görülüyor.
Açıklamada liderler ayrıca İsrail’e, bir milyondan fazla Filistinlinin savaştan kaçtığı tahmin edilen güney Gazze kenti Refah’ta planladığı işgali sürdürmemesi çağrısında da bulundu.
Refah konusunda von der Leyen şunları söyledi: “Böyle bir operasyon başlatılırsa sonuçlarının ne olacağını tahmin edebiliyoruz.”
Ayrıca İsrail’den, Netanyahu hükümetini Gazze’deki soykırımı önlemek için önlemler almaya zorlayan Ocak ayındaki tarihi Uluslararası Adalet Divanı kararına saygı duymasını talep ediyorlar.
“Derin endişe”
Güçlü bir ifadeyle yapılan açıklamada liderler, Gazze’deki insani durumdan “dehşete düştüklerini” ve “derin endişe duyduklarını” ve hayat kurtaran yardımların ulaştırılması için “daha fazla kara geçişine” ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Kıbrıs’ı Gazze’ye bağlayan Amalthea adı verilen yeni deniz koridoru AB’den destek aldı ve Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides gazetecilere verdiği demeçte, Gazze’ye ikinci bir insani yardım gemisinin bu hafta adadan ayrılacağını söyledi.
Ancak birçok lider, deniz koridorunun karaya erişimin yerini alamayacağını söyledi ve İsrailli yetkilileri, yardımın Filistinlilere ulaşmasını sağlamak için daha fazlasını yapmaya çağırdı.
Von der Leyen, “Gazze kıtlığın eşiğinde, insani açıdan felaket bir durum” uyarısında bulundu.