Süleymaniye Camii nerede?
Osmanlı mimarisini yansıtan en önemli eserlerden biri Süleymaniye Camii’dir. Tesisi Süleymaniye Külliyesi içerisinde yer almakta olup kütüphane, hamam, medrese, imaret gibi tesisleri bünyesinde barındırmaktadır. Bunların yanı sıra Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan ve Hürrem Sultan’ın türbeleri de külliye içerisinde bulunmaktadır.
Süleymaniye Camisi, antik çağlardan günümüze ulaşan önemli eserlerden biri olması nedeniyle tarih açısından gezilecek ve görülecek önemli yerlerden biridir. Süleymaniye Camii İstanbul’un Fatih semtinde bulunmaktadır. Buraya gitmek isteyenler için ulaşım oldukça kolaydır. Süleymaniye Camii’ne gitmek için tramvay, vapur, toplu taşıma veya kişisel araçları kullanabilirsiniz.
Süleymaniye Camii’ne nasıl gidilir?
Süleymaniye Camii’ne gitmek için birçok toplu taşıma seçeneği bulunmaktadır. Bunlardan biri de otobüs hatlarıdır. Süleymaniye Camii yakınından geçen 28, 28T, 30D, 399C, 47E, 66, 93, 93T gibi otobüs hatları bulunmaktadır. Bu otobüs hatlarıyla Süleymaniye Camii’ne kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Bunun dışında Süleymaniye Camii’ne ulaşım da M2 ve Marmaray Metrosu ile sağlanmaktadır. Ayrıca Anadolu yakasından gelip feribot seferlerini kullananlar Eminönü Vapur İskelesi’nden 11 dakikalık bir yürüyüşle Süleymaniye Camii’ne ulaşabilirler.
Süleymaniye Camii hakkında bilinmesi gerekenler
Süleymaniye Camii, Mimar Sinan tarafından yaptırılmış olup günümüze kadar ulaşan tarihi camilerden biridir. Mimar Sinan bu eseri gazetecilik dönemi eseri olarak nitelendirmiştir. Süleymaniye Camii aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alıyor.
Mimar Sinan, diğer eserlerinde olduğu gibi bu eserinde de sadeliği büyük bir ihtişama dönüştürmüştür. Ayrıca Süleymaniye Camii’nin dekorasyon ve süslemeleri estetik bir şıklık yaratmaktadır.
Süleymaniye Külliyesi, inşaatına 1150 yılında başlanan ve inşaatı yaklaşık 7 yıl süren en önemli tarihi camilerden biridir. Süleymaniye Camii’nin inşaatı 1551-1557 yılları arasında tamamlanmıştır. Süleymaniye Camii, yapısı ve heybetli görünümüyle göz kamaştıran bir cami olup 463 yıl boyunca hiçbir zarar görmeden ayakta kalmayı başarmıştır.
Süleymaniye Camisi kandillerin yakılmasıyla oluşan isi temizleyecek bir sisteme sahiptir. Bu nedenle önceden hesaplanan hava akışı sayesinde kandillerden çıkan is tek bir noktada toplandı. Toplanan kurum, mürekkep üreten üretime eklendi.
Süleymaniye Camii mihrabının her iki yanında pencereler bulunmaktadır. Pencereler oymalı çini madalyonlarla kaplıdır. Bu madalyonların üzerinde Fetih Suresi yazılıdır. Süleymaniye Camii’nin ana kubbesinde de Nur Suresi yazılıdır. Camideki yazıların tamamı Ahmed Karahisari Şemseddin Efendi tarafından yazılmıştır. Kendisine öğrencisi Hasan Çelebi de eşlik etti.